Till senaste kommentaren

Vilken kurs i matematik ska jag studera av Matematik 2a, 2b eller 2c?

-
NTI-skolan Kundtjänst

Kommentarer

 • Den tidigare kursen Matematik B motsvaras idag av:
  • Matematik 2a
  • Matematik 2b
  • Matematik 2c
  Det är enbart en av matematikkurserna Matematik 2 som du behöver läsa. Dvs antingen matematik 2a, 2b eller 2c.

  Matematik 1a och 2a läses idag av de elever som går yrkesutbildningar på gymnasiet men ger även behörighet på universitetsnivå till vissa program och kurser.
   
  Matematik 1b, 2b och 3b läses av de som vill inrikta sig mot samhällskunskap och ekonomi.
   
  Matematik 1c, 2c och 3c om eleven vill studera vidare inom naturvetenskap och teknik.
   
  a-spåret är inriktat mot yrkesutbildning
   
  b-spåret är inriktat mot samhällsvetenskap, ekonomi eller humaniora.
   
  c-spåret är inriktat mot naturvetenskap och teknik
   
  Så beroende på vad du vill studera på universitet och högskola, spelar in på vilken av kurserna som du bör välja.

  Titta gärna på behörighetskraven på universitets hemsida till den kurs eller det program som du önskar läsa för att se vilket matematikspår du bör välja för behörighet.
 • Men om man i dagsläget inte vet riktigt vet vad man vill läsa på högskolan, vilka matematikkurser ska man då välja för att vara på den säkra sidan?
  Min son ska läsa 1a men om han kommer på att han vill gå en naturvetenskaplig utbildning på universitet så måste han läsa även 1b och 1c? Eller bara 1c?

  Om man bara läser 1a och 2a, blir man väldigt begränsad då till specifika utbildningar?
 • Hej Catarina,

  Det är väldigt sällan som högskolan brukar specificera att du behöver ha en speciell kursvariant av dem (jag har aldrig stött på det). Däremot kan Yrkeshögskolan vara mer petiga med kursvariant.
  Om man ska läsa en naturvetenskaplig utbildning på högskolan brukar de kräva att man läst fler steg i matte än bara Matematik 1. Man behöver oftast ha läst upp till minst Matematik 3 för att vara behörig till en naturvetenskaplig utbildning, ofta även matematik 4. Man behöver inte läsa till Matematik 1b/c, utan det går bra att gå från Matematik 1a direkt till Matematik 2b eller 2c och sedan vidare till Matematik 3b eller 3c.

  Men som sagt om man söker till en utbildning som endast har Matematik 2 som särskild behörighet så är det väldigt ovanligt med krav på vilken matematikvariant man ska ha läst.
 • När det står så här som behörighetsgrad i en kurs. Måste man då läsa alla dessa eller räcker det med en av dem? T.ex Matte 2 a, räcker det eller behöver jag ha Matte 2a, 2b och 2 c?
  "Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 "
 • När det står så här på behörighetskrav så behöver jag således bara läsa en av dessa kurser? Det gäller psykologiprogrammet.
  "Matematik 2a / 2b / 2c"
 • Hej Linda,

  Du läser en av kurserna, 2a, 2b eller 2c. Dessa är inriktningar och påverkar vilka studier du ska fortsätta med. Rekommenderar dig att ta kontakt med studievägledare på din komvux.
  Rosalie Teamleader, administration
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.