Individuell studieplan

Hej! Jag har nyligen flyttat upp till Stockholm från Göteborg och söker efter hjälp med studier med individuell studieplan. Jag är sjukskriven sedan 7-8 år tillbak. Och under förra läsåret(totalt 8månader) studerade jag en kursi Göteborg på 2 lektioner/v, á 1,5h var. Detta motsvarar ca 7,5% aktivering.
Mitt mål med detta är att komma upp i högre aktivering(upp till 20%). Samt att komplettera betyg för att ev plugga vidare på eftergymnasial utbildning. Jag letar nu efter att dubbla den studietakten jag haft (alltså två olika kurser som sträcker sig över två terminer och motsvarar 3h lektionstid/v var) och vill studera två ämnen under samma förutsättningar. Jag har tidigare haft kontakt med studie och yrkesvägledare i Göteborg som hjälpte mig att få rätt kontakt och komma till rätt kursgrupp. Har nu haft kontakt med komvux och folkuniversitetet samt Stockholm stad(vuxenutbildning Sthlm) dom senaste 6-7 veckorna där vi kommit fram till att dom erbjuder inte någonting liknande som jag har haft. Det lägsta dom kan lösa är 25% takt under 10 veckor . Vilket är alldeles för högt för min aktiveringsnivå. Jag har till slut fått svaret att det enda jag kan göra är att kontakta skolan direkt för att få hjälp. Jag kan alltså inte ansöka till en kurs hos er utan att veta att anpassningarna jag behöver går att genomföra. Tacksam för alla svar Mvh Marcus
Marcus Albinson

Kommentarer

 • Hej Marcus,

  Ja det stämmer att komvux Stockholm har som lägsta sökbara studietakt, just 20 veckor för en 100-poängare. 25 % studietakt. Vi är en distansskola. Vi har inga klassrumskurser. Men det kanske du vet?

  Vi har möjlighet att lägga en kurs på lägre studietakt, när det finns särskilda skäl. I det här läget, vet jag inte om jag skulle ta kontakt med studievägledningen på Komvux Stockholm för att gå igenom det hela? Kanske är bra. Men, vi har som gräns att lägga en kurs på 100 poäng totalt 40 veckor.

  Vet du vilken studie- och yrkesvägledare du har pratat med på Komvux Stockholm?

  Med vänlig hälsning

  Josabet Jansson
  Studie- och yrkesvägledare
  Nti-skolan


  Josabet Jansson Studie- och yrkesvägledare
 • Hej!
  Tack för svar.
  Ja precis, jag vet om att ni är en distansskola. För pratade med Linda på sthlm stad som har hjälpt mig med vilka skolor jag ska prata med. Och hon sa att ifall man vill söka kurser i klassrum så är dom ännu kortare(på 10v) men distans kurserna har längre kurs-tid.

  Jag har pratat med Lovisa B på vuxenutbildningcentrum mest. Men alla jag pratat med har till slut kommit fram till samma svar. Att det är individuella skolor jag får ta kontakt med. Förstår jag dig rätt om det skulle gå att få lägga upp tex SvB och Jap1 under 40v på 25%?

  Hur mkt skulle det isåfall vara i ”lektionstid” varje vecka?
  Förstår jag det rätt att distanskurs är ändå lektioner som man loggar in och är med på under veckorna?

  Mvh Marcus

  Marcus Albinson
 • Hej igen,

  25 % studietakt = 100 poäng på 20 veckor. Så läser du 200 poäng på 40 veckor är det ju enklare att söka en kurs på 25 %, dvs 20 veckor. Därefter söker du nästa på 20 veckor efter den.

  Annars måste vi göra en särskild studieplan.

  När du söker kurserna så är de ju sökabara hos oss på lägst 20 veckor-25 % studietakt. En idé är då att man får ändra dem efter antagning, till lägre i så fall. En individuell studieplanering.

  Ja onlinelektioner blir det när det är minst 10 elever i en kursgrupp. Så det kanske inte blir då med en specialstudietakt. Våra kurser är framför allt på distans, där du är knuten till en lärare i elevplattformen. Kursen är uppbyggd så att du har ett kursmaterial, lektioner i form av videofilmer t ex, repetionsuppgifter och övningsuppgifter. Sedan finns det examinationer och slutprov. Prov på lokal är det i nationella prov, matematik. Laborationer på lokal i våra naturvetenskapliga kurser. Se exempel på vår plattform här:

  https://nti.se/distansutbildning/

  Vill du be en av dina studievägledare att kontakt mig eller hur tänker du?

  Jag finns på
  josabet.jansson@nti.se

  Kommer du vilja ha kontakt med våra specialpedagoger om andra former av anpassningar kanske?

  Med vänlig hälsning

  Josabet Jansson
  Studie- och yrkesvägledare
  Nti-skolan

  Josabet Jansson Studie- och yrkesvägledare
 • Tack för svar!
  Jag är med på hur många veckor 100p är. Ungefär hur många timmar i veckan är det lektioner då? Och då undrar jag om i det fall jag skulle plugga 25% på 40veckor.
  Meningen med att plugga en kurs på 40v är att hålla nere studiefarten avsevärt. Och meningen med två kurser är att dela upp så att det är olika saker att plugga.
  Förstår resonemanget för att söka en på 25% och sen en till senare. Men det jag behöver för min individuella anpassning är det utdragna studietempot. Inte att komma upp i dom 25% som ni erbjuder.

  Ok. Det är bra att veta. Då skulle jag behöva kontakt med någon innan jag ansöker så att jag kan vara helt säker på att den anpassningen sker när jag söker dom kurserna som jag vill söka. Är det ganska enkelt att fixa iom att vi har etablerat kontakt nu?

  Va bra! Då vet jag hur det fungerar med distanskurs!
  Jag tänker att det bästa är att jag hör av mig till Linda igen med den informationen som jag har nu.
  Och så ber jag henne att kontakta dig, det känns som en bra idé.

  Och ja! Jag kommer vilja ha kontakt med specialpedagog för att kunna planera och organisera min ansökan samt anpassade studieplan.

  Tack så mycket för bra svar!
  Mvh Marcus
  Marcus Albinson
 • Hej igen,

  Är det alltså så att du vill studera två kurser parallella under 40 veckor? Det är sammanlagt 25 % studietakt - och det skulle i så fall bli en anpassning (i och med att Stockholm inte erbjuder lägre än 25 %, dvs 20 veckor som max för en kurs).

  25 % studietakt, då ägnar du 10 timmar i veckan åt studier. Då inkluderar det självstudier, lektioner, uppgifter etc. Antal lektioner kan jag inte specificera tyvärr, i och med att vi är en distansskola. Lektionerna kommer in i kursplaneringen som lektioner i elevplattformen, inte nödvändigtvis online-lektioner ( onlinelektioner blir det om det är fler än 10 elever i samma kursgrupp, så troligtvis inte).

  Så är det 2 kurser på 100 poäng under 40 veckor, parallella, ja då lägger du 10 timmar i veckan på dina studier, totalt 25 % studietakt.  Det är möjligt att lägga de timmarna när du vill, men din lärare är tillgänglig under kontorstid måndag till fredag.

  Skulle du studera 12,5 %, dvs en kurs på 40 veckor och inget mer än det, ja då lägger du 5 timmar i veckan på studier för att hinna med allt i kursen ( självstudier, lektioner och uppgifter etc).

  Ja är det så att komvux Stockholm går med på de här lägre studietakten, så kan vi anpassa. En individuell studieplan. Så det är väl bra om jag har kontakt med din studievägledare? 

  Specialpedagogerna kommer du att få kontakt med i och med att du börjar studera. De pratar du med angående anpassningar och stöd i studierna. Men det är klart att jag kan förmedla den kontakten. Men anpassning av själva studietakten, det tar du med oss studievägledare. Ok? Ansökan får du hjälp av av din studievägledare på du redan har, eller hur?

  Har ni en planering mot gymnasieexamen kanske?

  Tack 😀

  Med vänlig hälsning

  Josabet Jansson
  Studie- och yrkesvägledare
  Nti-skolan
  Josabet Jansson Studie- och yrkesvägledare
 • Hej igen!


  Ja precis, det är så jag skulle behöva ha det för att öka min egen aktivering. Jag har vidarebefordrat vad vi har pratat om till edu sthlm och dom har sagt att dom kontaktar dig. Hoppas att det löser sig 😀


  Tack för supertydlig info om timmar kring farterna! Nu är jag med helt på vad som gäller och vad det innebär.


  Vi får se vad edu går med på och vad som funkar för er. Jag håller tummarna att det ska gå att lösa!


  Jag är inte helt hundra på om jag vill plugga klart gymnasieexamen eller om jag ska satsa på högskoleprovet istället. Beror lite på vad jag bestämmer mig för. Men som det ser ut i dagsläget är jag riktigt sugen på att läsa japanska på högskolan. Men det kan också landa i att jag väljer en yrkesutbildning på något/några år som jag skulle gilla att hålla på med. Tänker att studierna nu ska få visa lite mer vad jag känner för.


  Tack igen för snabb och bra info!

  Mvh Marcus

  Marcus Albinson
 • Hej igen,

  Ja en specialpedagog från Komvux Stockholm har skrivit till mig, och jag har försökt ringa henne.

  Vi kommer att prata igenom det som behöver tas upp.:)

  Ja, ville bara skriva något om gymnasieexamen eller ej.
  När det gäller att ha behörighet till högskola, universitet eller yrkeshögskola så är en fullständigt gymnasieutbildning det som ger grundläggande behörighet. Vill man inte läsa en hel gymnasieexamen, och har annan erfarenhet t ex arbetslivserfarenhet, ja då finns reell kompetens som alternativ. Det finns också ett behörighetsgivande prov, som man nu har infört på prov.

  Läs mer här:
  https://www.antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/behorighet/

  Yrkeshögskolan, de har också reell kompetens som en alternativ väg in i deras utbildningar.

  Ja, men då vet jag att du nu studerar för att prova på lite vad det är du vill.

  Vi hörs av. Tack 😀

  Med vänlig hälsning

  Josabet Jansson
  Studie- och yrkesvägledare
  Nti-skolan
  Telefontid, måndag till fredag, mellan kl 10 till 12 kan du få prata med en studie- och yrkesvägledare på 08-506 375 21
  Josabet Jansson Studie- och yrkesvägledare
 • Ja, men va toppen!

  Vad bra, så får vi se vad som går att komma fram till.

  Jag va inne och kollade på reell kompetens och läste lite mer. Mycket att sätta sig in i. Tror jag kommer vilja veta mer om alla dom alternativen under tiden som jag pluggar. Tack för länken!

  Yrkeshögskolan visste jag hade reell och att jag kanske inte behövde göra HP isf. Men det jag lutar åt nu är ändå språk på högskole-nivå. Men det är ju några år framåt i tiden isf


  Tack igen! Vi hörs

  Mvh Marcus

  Marcus Albinson
 • Hej igen,

  Nu har jag haft kontakt med Syv Lovisa, och Specialpedagog Sofie på din komvux. 

  Du kan få en individuell kurstakt på 50 veckor, med två kurser samtidigt. Sammanlagt 20 % studietakt alltså. (Sofie skrev att du ville ha 20 % och inte 25 % totalt sett.)

  Så det går att ordna 😀 Nu undrar komvux vilka kurser du vill läsa från 7 augusti så att de lägger in dem i en ansökan.

  Var det svenska 2 och Japanska 1 du ville läsa?

  Med vänlig hälsning

  Josabet Jansson
  Studie- och yrkesvägledare
  Nti-skolan

  Josabet Jansson Studie- och yrkesvägledare

 • Det är ju helt under underbart!!
  Vad bra att det gick att lösa!

  Ja det stämmer helt och hållet.
  Det som motsvarar Svenska B och det som motsvarar Japanska A/1.

  Tack för all hjälp!
  Mvh Marcus

  Marcus Albinson
 • Härligt!

  Svenska 2 och Japanska 1 heter kurserna som motsvarar.

  Tack själv. Vi lär höras av vid antagning och därefter 😀

  Trevlig sommar så länge!

  Mvh

  Josabet Jansson
  SYV
  Nti-skolan
  Josabet Jansson Studie- och yrkesvägledare

 • Tack!! Det gör vi.

  Och detsamma😊
  Ha en trevlig sommar du med!

  Mvh Marcus
  Marcus Albinson
 • Tack 😀

  Mvh
  Josabet J
  SYV
  Nti
  Josabet Jansson Studie- och yrkesvägledare
 • Hej igen,

  Syv på Komvux Stockholm Lovisa Bårman, har ditt ärende nu. Det är väl henne du har haft kontakt med?

  Jag går på semester i fyra veckor, och meddelar min kollega Josefin om ditt ärende. Fram till 24 jul så är det henne du kan ha kontakt med vid ev frågor.

  josefin.malm@nti.se

  Jag är som sagt tillbaka 24 juli, och min mejladress är:

  josabet.jansson@nti.se

  Jag har meddelat vilka kurser du vill läsa från 7 augusti till Lovisa.

  Vi hörs, ha det bra så länge 😀

  Mvh

  Josabet Jansson
  Studie- och yrkesvägledare
  Nti-skolan
  Josabet Jansson Studie- och yrkesvägledare

 • Ja det stämmer, Lovisa och jag kommunicerade från början när jag letade efter rätt ställe att få kontakt med.

  Tack! Då hörs vi när du är tillbaka från semestern.

  Ha en fin sommar
  Mvh Marcus


  Marcus Albinson
 • Hej Marcus,

  ( Jag har skickat det här meddeladet även via din mejladress, och lagt till Josefin som kopia)

  Jag fick precis meddelande från Lovisa Bårman, syv på Komvux Stockholm. Det går tyvärr inte att registrera kurser på så låg studietakt som 50 veckor. Hon frågar dig därför om du kan tänka dig att studera en kurs i taget på 25 veckor, dvs totalt 20 %. ( som var den studietakt du efterfrågade). Dvs läsa kurserna efter varandra.

  Nu går jag på semester, och som jag meddelat tidigare så får min kollega Josefin Malm svara i mitt ställe under tiden. Men, hon är på plats först den 29 juni så det dröjer några dagar. Därefter finns hon att kontakta, ända fram till dess jag är åter på plats den 24 juli. ( har lagt in Josefin som kopia i det här mejlet).

  Du kan ju också kontakta syv Lovisa om du har möjlighet.

  Hoppas att det löser sig till det bästa 🙂

  Trevlig midsommar och vi hörs av igen efter 24 juli!  Mvh

  Josabet Jansson
  SYV
  Nti-skolan
  josabet.jansson@nti.se
  Josabet Jansson Studie- och yrkesvägledare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.